
ח”כ מירב בן ארי יו”ר הוועדה לביטחון פנים: “אם חקלאי שקם בבוקר חושש ללכת לשדה או שהוא מעדיף לשלם פרוטקשן מאשר ביטוח – נכשלנו
בעקבות אירועי הפשיעה החקלאית שהתרחשו לאחרונה, כמו הצתת מתבן וכלים חקלאיים בקיבוץ שניר ב-20 באוקטובר וחשד להצתה במתבן בקיבוץ אפיקים ביום ראשון השביעי בנובמבר, יזמה ח”כ ענבר בזק (יש עתיד) דיון דחוף בנושא, בוועדה לביטחון פנים, בהובלת יו”ר הוועדה, ח”כ מירב בן ארי, שבו נשמעו עדויות של חקלאים שחוו אירועים דומים בתקופה האחרונה וגם נבחנו האפשרויות לפיצוי החקלאים על הנזקים.
ח”כ ענבר בזק(יש עתיד) שהגישה את הבקשה לדיון אמרה בישיבת הוועדה: “הפשיעה החקלאית הפכה למכת מדינה. מדי יום מתקיימים בממוצע שישה מקרי פשיעה חקלאית, החל בגניבת תוצרת וציוד, חיתוך צינורות ועד הצתות ונזקים לרכוש שמצטברים לכ-1.2 מיליארד שקלים בשנה, מאות אלפי שקלים ולעיתים מיליוני שקלים למשק החקלאי הבודד.
כדי להתמודד עם התופעה הקשה הזו נדרש מאמץ מערכתי: החל ביכולת של המשטרה לעצור את העבריינים, דרך יכולת הפרקליטות להעמידם לדין ולהביא למעצר ממושך, ודרך פתרונות של משרד החקלאות ומשרד האוצר לקרן פיצויים לחקלאים שתפצה אותם על הנזקים העצומים. יש לנו מחויבות לחקלאי ישראל, השומרים על גבולות המדינה, ועלינו להבטיח את ביטחונם האישי והכלכלי.”
יו”ר הוועדה לביטחון פנים ח"כ מירב בן ארי(יש עתיד) אמרה: “אם חקלאי שקם בבוקר חושש ללכת לשדה או שהוא מעדיף לשלם פרוטקשן מאשר ביטוח – נכשלנו.



אני יכולה להבין את הייאוש של החקלאים אבל חשוב לי להבהיר שאנחנו מחויבים לביטחון האישי שלהם ועליהם להיות סבלניים, זאת לא בעיה שתיפטר מהיום למחר אבל אנחנו נטפל בה ביסודיות ובנחישות. הרבה חברי כנסת מגויסים לנושא, יש ממשלה חדשה והמשרדים הרלוונטיים כבר עובדים במרץ כדי לתת פתרון, יש לנו הזדמנות לעשות ולהוביל שינוי, הוועדה בראשותי תוודא שהממשלה תחזיר את ההרתעה.”
אחד המשתתפים בדיון ליאור הבר, חקלאי מהגליל שסבל מפרוטקשן הסביר: “בשנה האחרונה נגרם לי נזק של 2.5 מיליון שקל, אני לא בנק ולא עירייה – אני בן אדם בודד. בשנה האחרונה גנבו ממני, זרקו לי בקבוקי תבערה לתוך השטח, איימו עלי ברצח ובפרוטקשן. בכל יום אני מפסיד 6000 שקלים, מי יפצה אותי עבור כל הנזקים האלה? איך אתם מתכוננים לפתור את הבעיה הזאת? אני פשוט חסר אונים. אני אדם שומר חוק ומדינת ישראל פשוט לא מסוגלת לעזור לי, כל אחד זורק את האחריות. יודעים מי האנשים האלה שמאיימים עלי ולא עושים כלום”.
דודו קוכמן מזכ”ל התאחדות החקלאות בישראל: “המצב לא השתפר, נהפוך הוא. יש לנו בעיה קשה של הרתעה ואין חשיבה מתכללת של הרשות המחוקקת, המבצעת והשופטת. לא מספיק שיהיו תקציבים ויהיו דיבורים – אם לא תהיה הרתעה שום דבר לא ישתנה.
הרבה חקלאים פשוט לא מתלוננים על המקרים הקיצוניים שהם חווים בגלל הייאוש שהם חווים, הם מרגישים שהם הופקרו לחלוטין במרחב הכפרי”.
אנחנו נמשיך לעקוב אחר הפתרונות לחקלאי הגליל ובכלל.