מהאקדמיה לאורוות הסוסים

רכיבה על סוסים במקום ריטלין, זה המוטו של דר’ דליה קריינדלר מכרמיאל שפתחה מודל ייחודי בנושא

ד״ר דליה קריינדלר היא פסיכותרפיסטית, מטפלת משפחה מוסמכת משנת 1996 במכון תפנית שבבעלותה, המיועד כהגדרתה “לאנשים הבאים להתלבט ביחד ולמצוא דרך להעשיר את איכות חייהם ולכאלה הנמצאים במשבר ובאים למצוא פתרונות ולצאת מהמשבר”.

קריינדלר בת 72, גילה אינו ניכר כלל, האנרגיות והמראה שלה אינן מסגירות את גילה, נולדה וגדלה בעיר עכו, “את שנות ילדותי ביליתי בחוף הים ובגן הבהאי שבעכו. גן קסום. היינו רוכבים לשם בשבתות באופניים ומצטלמים הרבה” כך היא מספרת.

את השירות הצבאי עשתה בקיבוץ הגושרים במסגרת של״ת. עם סיום שירותה עברה להתגורר בירושלים שם נרשמה פסיכולוגיה ופילוסופיה באוניברסיטה העברית. עם סיום התואר הראשון עבדה כקצינת מבחן לנוער עבריין בירושלים.

בהמשך עשתה תואר שני בפסיכולוגיה ופילוסופיה. בקיץ 1974 החליטה לנסוע לטיול של חודש בארצות הברית, אלא שהתכניות השתבשו מאחר ושבוע לאחר שנחתה, הכירה את מי שעתיד להיות בן זוגה, מיכאל, אליו נשאה מספר חודשים לאחר מכן ונותרה לגור בארצות הברית כארבע עשרה שנים.

עם שובם לארץ, כשהם חובקים כבר שני ילדים, התיישבו בכרמיאל, מיכאל הבעל התמנה למנהל הראשון של מכללת אורט בראודה שזה עתה נוסדה, השנה היא 1987, היא מצידה התפנתה שוב ללימודים כך סיימה את התואר השני והשליש, את הדוקטורט קיבלה בשנת 2015.

הקליניקה מוקמת

בנוסף להקמת הקליניקה היא פיתחה מודל מיוחד לטיפול ברכיבה על סוסים , במודל זה היא משתמשת בטיפולים, בחוות עץ הזית שבכפר הוורדים, ובמקביל מדריכה את צוות החווה ביישום המודל שפתחה.

דר קריינדלר מסבירה: “המודל שבניתי מניב תוצאות נפלאות במיוחד עם ילדים המאובחנים כבעלי הפרעות קשב וריכוז והיפראקטיביות. מודל זה עובד נפלא גם על ילדים בעלי אבחונים אחרים המגיעים לרכיבה טיפולית.

פסיכותרפיה, איך זה משתלב, איך הגעת מהאקדמיה לאורווה?

רכיבת סוסים היא התחביב העיקרי של חיי. אני רוכבת על סוסים מאז הייתי ילדה , מגיל שבע. בעכו הייתה חוות סוסים ממשלתית ושם רכבתי לראשונה.

בשנת 1997 החלטתי לשלב בין אהבתי העצומה לסוסים, לבין המקצוע שרכשתי, הפסיכותרפיה, אז הגשתי את עבודת הדוקטורט ברכיבה טיפולית. מניסיוני בעבודת הקליניקה הבנתי כי ישנם ילדים רבים המאותגרים בקשב וריכוז ובהיפראקטיביות.

אנחנו נמנעים מהשימוש במילים שליליות לכן קוראים לתופעה נפוצה זו – ADHD. מתן תרופות לבעיה זו כמו ריטלין או קונצרטה נתון מזה שנים במחלוקת, גיליתי שקיימת דרך בריאה בהרבה ונעימה להתמודדות, באמצעות הרכיבה הטיפולית.

לפי מודל, הילדים לומדים מיומנויות על-פי הקשיים אותם הם הגדירו במפגש הראשון בחווה. את המיומנויות שנלמדות תוך כדי הרכיבה הטיפולית, הילדים לומדים להעביר לבית הספר ולבית ובכך לשפר משמעותית את איכות חייהם”.

על-מנת לערוך את המחקר היה עליה לקבל הסמכה כמדריכת רכיבה מערבית ומדריכת רכיבה טיפולית, על כך היא מודה: “אלו שתי מתנות נפלאות שנתתי לעצמי. נהניתי מכל רגע, ולמרות שרכבתי כבר מעל לחמישים שנה, מעולם לא למדתי רכיבה, הקורסים האלו העצימו אותי כרוכבת וכמטפלת ברכיבה טיפולית”.

את המודל הטיפולי שלה הציגה בכנס בינלאומי לרכיבה טיפולית שהתקיים באתונה: התגובות היו חיוביות ביותר. אני בהחלט רואה בעבודתי שליחות מתוך האהבה לעזור ולקדם את חיי המטופלים שלי לחיים מלאי משמעות ובעלי איכות חיים מיטבית”.

עוד פן מעיסוקיה המגוונים של דר קריינדלר המתיישב היטב עם חודש האשה הבינלאומי

עד לפני שנים מועטות הייתה מרצה מבוקשת בסדנאות של קידמה באוניברסיטת חיפה, פרויקט שנועד לקידום נשים.

היא מסבירה כיצד הגיעה לעסוק בתחום: “לאחר סיום התואר השני באוניברסיטת ״ישיבה״ בניו-יורק, בנושא אלימות במשפחה, התברר כי קיים ביקוש למרצים/ות בנושא בארץ.

לפיכך השתלבתי במערכת האקדמית, שם הספקתי להעביר אלפי סדנאות לשוטרים, עובדים סוציאליים ולכל מי שעוסקים בתחום האלימות נגד נשים, גם כיום ורק מעט מאוד השתנה מאז”.

במקביל היא התמחתה בלימודי ״הגשטלט״, על כך היא אומרת: “בעקבות לימודי ״הגשטלט״ עברתי לצד השני של הספקטרום, הצד החיובי ופיתחתי מודל שנקרא: ״המקדם להצלחה״: כשכל אחת מהאותיות במודל הוא עקרון מעקרונות הגשטלט. המודל דן בין היתר בארבע דמויות: דמות התוקפן, דמות הקורבן, דמות המניפולטור והדמות האסרטיבית. הרעיון העיקרי הוא ללמוד להיות אסרטיבית מתוך אמונה שאנשים הם שווים ולאחד אין זכות לכפות את רצונו או רצונה על האחר”.

דר קריינדלר גם שימשה מרצה ולימדה במכללת תל-חי בחוג ל”טיפול בדרמה” נושאים טיפוליים , כמו גם בשלוחות של אוניברסיטת דרבי בארץ. היא ובעלה חברים במועדון רוטרי כרמיאל הפועל למען הקהילה , כשלושים שנה.

אני מאמין של דר קריינדלר

אני מאוד מאמינה בדאגה לאיכות הסביבה לכן ב22 השנים האחרונות יש אצלנו שני מיכלי קומפוסטר בגינה המיועדים למיחזור הזבל האורגני. אצלנו בבית ממחזרים הכל.

איפה את בעוד חמש שנים מהיום?

במשך שנים התנדבתי ליחידת הפרשים של המשטרה לפעילות משטרתית על סוסים באזור הצפון, מאמינה שאשוב לכך.

אני גם מאמינה שבעוד חמש שנים אמשיך לעסוק בעיסוקי, בפסיכותרפיה, ברכיבה טיפולית, בהתנדבות בקהילה, אמשיך לרקוד ואולי אגשים גם את החלום שלי לנגן בפסנתר.

עליזה רוזן הברמן

Read Previous

המשלחת העירונית של כרמיאל לפולין יצאה לדרך

Read Next

המופע “ינטל” מגיע להיכל התרבות כרמיאל

Leave a Reply

האימייל לא יוצג באתר.

נגישות