צופית, ראשת פרויקט NANO BENT (ננו-בינט) במנהלת תקשוב של רפאל: “נפלה בחכי זכות גדולה לנהל את הפרויקט וליצור משהו שלא היה קיים קודם, ומביא אתו שינוי גדול והרבה יכולות לעולם הצבאי ובפרט לחיילים שלנו”
חיילים יוכלו להעביר תמונות וסרטוני וידאו בשדה הקרב בזמן אמת ללא GPS וללא תחנות בסיס סלולריות, האם זו מציאות או דמיון? נראה אפשרי?
בחודש האחרון, חברת רפאל, מערכות לחימה בע”מ, חשפה לראשונה את ה-NANO BENT הננו-בינט ‘הבן’ הצעיר ביותר במשפחת הבינט של רפאל , מערכות תקשורת מתקדמות המספקות מענה לצורך בתקשורת בשדה הקרב, ערוץ תקשורת רב-תדרים והעברת מידע רב בפס רחב ובמהירות גבוהה.
מאחורי הפיתוח החדשני, עומדת ראש פרויקט, צופית, אישיות מיוחדת וייחודית, אותה זכינו להכיר בראיון מיוחד. בתוקף תפקידה כראש פרויקט היא אמונה על ניהול צוות המפתחים והמהנדסים של רפאל.
צופית נולדה וגדלה בעיר כרמיאל. בבית הספר התיכון שילבה בגרויות במדעים ובמוזיקה, השילוב בין אלו סייע לה לפתח יצירתיות לצד גילוי העולם המדעי.
מכאן , מסלול חייה הוביל אותה ועיצב אותה לעסוק במקצוע בו עוסקת כיום, בין השאר 14 שנות לימוד בטכניון, שהביאו אותה להעמיק כל העת, את הידע שלה עם רצון עז לחקור ולמצוא פתרונות , להפוך את המדע הבדיוני למציאות, מבלתי אפשרי , לאפשרי.
המחנכת של צופית בתיכון, עדית גל, ניבאה לה כבר אז עתיד מזהיר : “היא הייתה אחת החרוצות והמוכשרות בכתה של ילדים מדהימים. הייתה הרבה בקונס (ביטוי נפוץ בתיכון שפירושו, קונסרבטוריון למוזיקה – ע.ר.ה). מאוד מוכשרת, אבל גם מצטיינת בכל התחומים, מאוד אהבה מדעים גם אז. לא מופתעת בכלל שהגיעה לכזה הישג”. היא עצמה קושרת את הכל לחינוך מבית, מהעיר, הדחיפה למצוינות וגם הרצון ללמוד
23 שנים היא ברפאל, למעשה מהשנה השנייה ללימודי התואר הראשון מהטכניון, מהו המוצר, הסבר להדיוטות שבינינו?
צופית מסבירה: “הייחודיות של הננו בינט, היא שהמוצר מביא טכנולוגיה מאוד מורכבת לצורה מאוד ממוזערת, מותאמת לגודל, קליטה רב-ערוצית ועליונות ספקטרלית. מדובר ביכולות המשנות את כללי המשחק ממש בכף היד של הלוחם בשדה הקרב”.
לדבריה העבודה בצוות על הפיתוח היא נגזרת מהחינוך שקיבלה, לדעת לעבוד עם מגוון רחב של אנשים, סוגי אנשים: “צוות מנצח זה צוות לא הומוגני – זה לדעת לפתח ולבנות אותו” היא מתמצתת, ומרחיבה מעט על הדרך: “על אף אילוצי הזמן, הצלחנו תוך שנה לייצר אבטיפוס ותוך שנתיים כבר היינו בניסויים. ברגע שהבנו את הצורך, הגדרנו את הפתרון – זה הצליח.”
על פרויקט NANO BENT (ננו-בינט)
Nano BNET הוא מכשיר תקשורת טאקטית צבאית ממוזערת, בגודל קופסת גפרורים שיכול להיכנס לפלטפורמות קטנות, כגון רובוטים ומכשיר קשר קטן לחייל, שמאפשר להעביר וידאו, נתונים ודיבור בזמן אמת בין מאות יחידות קצה.
ננו-בינט הינו המכשיר הקטן ביותר ממשפחת הבינט, אשר שוברת את תקרת הזכוכית שקיימת בתחום הרדיו, ומאפשרת העברת מידע רב בקצב גבוה על ידי קליטה רב-ערוצית. רוב מכשירי הרדיו הקיימים בעולם הטקטי עובדים בצורה שקולטים ומשדרים בערוץ בודד, מה שגורם להעברת מידע רב כגון וידאו ותמונות בו זמני מהרבה משתתפים. מכיוון שמערכת בינט יכולה לקלוט גם 100 ערוצים בו זמנית המפקד יכול להתחבר למצלמות של אנשיו ודרך הננו-בינט, הנמצא באפוד על כל לוחם, או צמוד למערכות אחרות, יכול לקבל תמונת מצב בזמן אמת- עוד בטרם דיווח.
זהו צורך טריוויאלי של חיילים שנולדו עם סלולרי ביד, שיוכלו להעביר תמונות וסרטוני וידאו בשדה הקרב בזמן אמת, טכנולוגית מאוד מורכב במכשירי התקשורת הטאקטית, שאמורים לעבוד ללא GPS וללא תחנות בסיס סלולריות. האתגר הגדול בפיתוח הNano BNET היה להכניס את היכולות הייחודיות של מערכות הBNET הגדולות יותר, במכשיר קטן מאוד. כאן מגיע השלוב בין ידע טכנולוגי, יצירתיות, ומצוינות של צוות מולטידיסציפלינרי מקצועי יחד עם עבודת צוות מנצחת ונחישות להצלחה.
המדענית וראש הצוות העומדת בראש הפרויקט?
צופית, בת 45, נשואה אם לשניים. חובבת מוסיקה, מנגנת על פסנתר, חובבת ספורט, שיחקה בליגת הכדור-מים לנשים והיום מתאמנת בפילאטיס מכשירים. “הסביבה הירוקה באזור בו גדלתי בילדות וטיולי הטבע שהיו לוקחים אותנו במהלך בית הספר כנראה גם השפיעו על החיבור לטבע ואהבה לטיולים בארץ ובעולם”. בוגרת הפקולטה להנדסת חשמל של הטכניון, תואר ראשון ותואר שני, בנוסף לתואר ראשון בהוראת המדעים ותואר שני במנהל עסקים. היא מסכמת: “ סה”כ 14 שנות טכניון במצטבר”.
לאן תרצי להגיע?
להמשיך לעסוק בחזית הטכנולוגיה ולנהל פרויקטים משמעותיים עם אנשים מצוינים שכיף לעבוד איתם.
מסר חשוב
יצירתיות וחדשנות בעולם הטכנולוגי המתקדם דורש שילוב של יכולות אישיות כגון למידה, התמדה, מצוינות, סקרנות, גמישות מחשבתית, אומץ, יחד עם יכולות בין אישיות של עבודת צוות, הקשבה, למידה מאחרים, לדעת להיות לא קונפורמיסט, לדעת לעשות טעויות וכו’. הרבה מהנ”ל מתפתחים בתקופת הילדות, ולחינוך הפורמלי והבלתי פורמלי יש תפקיד חשוב בעידוד התכונות הללו.
במקרה האישי שלי העידוד שקיבלתי במסגרות החינוכיות לשילוב לימודי מדעים, מוזיקה ואומנות בבתי הספר ובקונסרבטוריון, עם מגוון פעילויות חברתיות וחינוכיות, יחד עם מורים מקצועיים שהיו גם אנשי חינוך טובים, השפיעו רבות על הקריירה, ההישגים ועל מי שאני היום.
בנוסף פונה לנשים שבנינו: בזמני היה עידוד להגברת מקצועות מדעים, כאשר היינו חבורה של בנות, שכל אחת רצתה להגביר קומבינציה שונה של מקצועות ברמה של 5 יח’ – והמערכת ממש התגמשה כדי לאפשר לנו ללמוד את כל מה שרצינו. יש מספר יחסית רב , של נשים שסיימו את הטכניון ולמדו איתי בבית הספר. זה צריך להיות ברור לכולנו שנשים יכולות להצליח במקצועות ההנדסה.
נפלה בחכי זכות גדולה לנהל את פרויקט Nano BNET, וליצור משהו שלא היה קיים קודם, ומביא אתו שינוי גדול והרבה יכולות לעולם הצבאי ובפרט לחיילים שלנו.