הייתי חלק מאותה האוכלוסייה

המחזאי והבמאי הכרמיאלי אורי אבירם מביא את סיפורו של יוסף לוי מתקשר קבליסט, המאובחן על הספקטרום האוטיסטי כבעל תסמונת אספרגר

בימים אלו נמצא “יוספה” המחזה החדש של הבמאי והמחזאי אורי אבירם, בעיצומן של החזרות האחרונות לקראת העלאתו בבכורה בשבוע הבא בהיכל התרבות בעיר.

המחזה עוסק בנושא רגיש לעתים עד כאב, על מצבם של אנשים מבוגרים הנמצאים על הרצף האוטיסטי והדרך בה מתנהלים חייהם. המחזה מגולל את סיפור חייו של יוסי לוי בחור שבמבט ראשון נראה נורמטיבי, אלא שמיד עם תחילת הדיאלוג עמו מתברר שהוא נמצא על הספקטרום האוטיסטי, בעל תסמונת אספרגר.

יוסי לוי מקרית ביאליק הוא מתקשר קבליסט, שנמצא על הספקטרום האוטיסטי ומאובחן כבעל תסמונת אספרגר. הם נפגשו בסדנה, אבירם הציע לכתוב מחזה, לוי הסכים ומשחק בתפקיד הראשי בהצגה “יוסי ילד שלי” שהייתה הגרסה המוקדמת של המחזה בפורמט מצומצם שהוצגה מספר בודד של פעמים.

דב גביר,אורי אבירם,מירב זכאי,יוסי לוי צילום יורי פקר.

לאחר פגישתם אבירם החליט לכתוב ולהעלות מחזה העוסק בבעלי תסמונת אספרגר יחד עם לוי ששיחק את עצמו בגרסתו המוקדמת והמצומצמת “יוסי ילד שלי”.

בגרסתו הנוכחית של המחזה הוא מועלה כיוספה, והיא מגוללת את הסיפור בלשון נשים אך נותרת נאמנה למקור. אבירם מסביר: “בהצגה שאנו מעלים, משחקת מירב את סיפור חייו, של יוסי יוסף לוי”.

על המקור לכתיבת ההצגה מספר אבירם: “בדרך כלל כשרואים ושומעים על אדם חריג ושונה מפנים את המבט הצידה. לא נעים לצאת משגרת חיינו המוגנים, המוכרים והנעימים. גם אני נהגתי כך. עד שיום אחד לפני שנתיים, פגשתי בחור נפלא בשם יוסי לוי מאובחן כבעל תסמונת אספרגר”.

אורי אבירם, איך הגעת לגעת דווקא בנושא האוטיזם?

“את יוסי הכרתי בסדנה שהוא קיים, שכן הוא מתקשר-קבליסט. בתום הסדנה קבענו להיפגש, אחרי שהתרשמתי ממנו עמוקות. פתחנו בשיחה והוא סיפר לי, בין השאר, שהוא הוציא לאור ספר שירים. כעבור מספר ימים נפגשנו שוב ואז גילה לי כי הוא נמצא על הספקטרום האוטיסטי ומאובחן כבעל בתסמונת אספרגר. אחרי שקראתי את שיריו, הבעתי בפניו את רצוני להלחין חלק משיריו ולשלב בין הלחנים את סיפור חייו”.

לאחר שהכרתי את יוסי, נחשפתי לסיפור חייו. שהוא סיפורם של אלפי אנשים החיים ביננו ומתמודדים עם תסמונת אספרגר, עם הדחיה החברתית היומיומית, עם הקושי ליישב את מנת המשכל הגבוהה והכישורים שנחנו בהם-עם הקשיים שהלקות מערימה עליהם.

יחד החלטנו לכתוב מחזה שישלב את שיריו הנפלאים של יוסי עם קורות חייו. זאת במטרה לעורר את המודעות לתסמונת, לרסק סטיגמות ולפתוח פתח בחברה שעדיין מתקשה להכיל את האחר.

איך הייתה העבודה עם יוסי על המחזה?

“העבודה עם יוסי זו חוויה אמתית. יוסי גורם לי להמציא אותי מחדש כבמאי. החזרות אתו הן בעצם מפגש שלי, כבמאי, עם כל מיני דמויות, עד שהצלחנו לגבש דמות של בעל אוטיזם לא סטראוטיפי. כשאנחנו מדברים על האחר, על החינוך המיוחד, שרבים באוכלוסייה הכללית מוגדרים כך, ולא אחת נופלים בין הכיסאות, למעט כשיש משפחה תומכת ומשקיעה. ומה עם האחרים?”.

מי אתה יוסי לוי?

לוי, 52, מקרית ביאליק: “יש אוכלוסייה מסוימת שהיא סוג של פליטה, שלא ידעו איך להתמודד אתה ולהגדיר אותה”, הוא אומר, “אני הייתי חלק מאותה האוכלוסייה.

ההצגה באה לציין סוג של כאב, שקשה מאוד להרגיש או להסביר, של אנשים שחוו את החינוך המיוחד. מערכת החינוך הייתה פולטת ולא מסוגלת לטפל בנו. החברה הישראלית במהלך השנים לא השתנתה. אני השתניתי. החברה לא יכולה לקבל חריגים, קשה לה. אני תמיד רוצה להשתנות, בגלל שיש לי אגו גדול”.

לוי גדל בשכונת חליסה בחיפה כילד חריג, שהוריו התביישו בו, בשל התנהגותו המוזרה. כשהגיעו אורחים לביתם, היה האב מכניס אותו למחסן.

בהמשך, הוא עבר לבתי ספר לחינוך מיוחד וגם שם נהג להתבודד, קרא הרבה וכך למד. עם הגיעו לגיל גיוס, התנדב לשרת בצבא, אך לא צלח את מלוא השירות הצבאי. בשלב מסוים הודה לו הצבא על התנדבותו ושחרר אותו.
מהי תסמונת אספרגר?

תסמונת אספרגר היא אחת הלקויות ההתפתחותיות שנמצאת על הקשת האוטיסטית. הלקות מתבטאת בעיקר בקושי בהבנת סיטואציות חברתיות, בהבנת הבעות פנים וביצירת מערכות יחסים אישיות.

בעלי תסמונת אספרגר הם לרוב בעלי אינטליגנציה גבוהה, יכולת טובה של הבנת הנקרא, לימוד שפות ובעלי יכולת זיכרון טובה במיוחד. על פי הערכות אנשי המקצוע, אוכלוסיית האנשים עם אספרגר בישראל מונה כ-6000 איש, יותר ממחציתם אינם מאובחנים.

על המופע יוספה

מפגש מיוחד עם איש אחד שלא ידע שהוא אוטיסט. ויוסי שלא ידע שאורי אבירם במאי. שרצה להנגיש הצצה לעולמות פנימיים, לעולמו של יוסי. ביחד, על פי סיפור חייו. מתאפשרת לכל, אחד הכניסה אל העולם של יוסי שחי שם תמיד וראה את העולם קצת אחרת ממה שאנחנו מבינים.

מפגש חושפני ומרגש שמונגש באותנטיות מופלאה במשחקה של השחקנית מירב זכאי המנגישה את העולם הפנימי של יוסי, של השונה באשר הוא. בליווי מוסיקלי של נדב גביר הנגן המוכשר המעניק צבע נוסף וצליל.

הצגת הבכורה בהיכל התרבות כרמיאל 15.12.21 שעה 20.30
משחק: מירב זכאי
מוסיקה: נדבר גביר
מחזאות ובימוי: אורי אבירם

עליזה רוזן הברמן

Read Previous

תאונה בכביש העוקף

Read Next

נעים להכיר

Leave a Reply

האימייל לא יוצג באתר.

נגישות